Welke gameconsole moet ik kopen?

Een gameconsole aanschaffen is een investering die zich met de ‘next gen’ modellen dubbel en dwars uitbetaald. Daarbij is het natuurlijk wel van belang dat het device aansluit op jouw verwachtingen. Lees je daarom goed in alvorens over te gaan op je aankoop.

Even voorstellen

Er zijn eigenlijk maar drie grote namen die de markt van gameconsoles bepalen. De Nintendo Wii, de Sony Playstation en de Microsoft Xbox. De next gen Wii U met zijn opvallende controller met tweede scherm werd in 2012 door Nintendo gelanceerd. Playstation verkoopt alweer zijn vierde generatie console en wordt daarmee geroemd om de haarscherpe graphics. De Xbox One van Microsoft neemt het op tegen zijn eigen voorganger Xbox 360, die ook nog steeds populair is.

Wat voor gamer ben jij?

Bij het kiezen voor een console is het belangrijk dat je in acht neemt wat jij van het apparaat verwacht. Een echte gamer vindt alle platforms interessant, maar focus je allereerst op één bepaalde console. De keuze wordt wel steeds moeilijker. Daar waar Wii zich als enige focuste op toegankelijke, kleurrijke, stripachtige games, zijn de PS en de Xbox op dit vlak met een inhaalslag begonnen. Toch zou je kunnen stellen dat in de basis de Wii een echte familieconsole is en de Xbox en PS een basis hebben bij fanatieke gamers die graag levensechte, online games spelen.

Gezelschapsspel voor het hele gezin

Een spelcomputer voor thuis op de buis is allang niet meer iets voor ‘single players’. Toegegeven, oneindig populair zijn de GTA, FIFA en Call of Duty spellen. Meer en meer wordt echter ingespeeld op het hele gezin, met kind- en oudervriendelijke spellen. De Wii zette tijdlang de toon door vriendelijk uitziende games én het interactieve aspect: meezingen met populaire songs (Wii Party), yoga op je Balance Board en een potje tennis of bowling (Wii Sports) voor het hele gezin. Het blijkt nog altijd een schot in de roos.

Bewegen geblazen

De ingebouwde bewegingscensor is ook bij de Wii U nog steeds de grootste troef. Maar Xbox One slaat terug met een Kinect 2.0 camera en ook Playstation 4 is te combineren met een multifunctionele spraak- en beweging herkennende camera. Er is dus geen reden meer op niet van die bank af te moeten! Nadeel van de Xbox en PS is dus wel dat de devices extra moeten worden aangekocht. Let hierop bij het aanschaffen van een bundel, evenals het aanbod in spellen dat voor jou relevant is.

Meer dan gamen alleen

Een gameconsole ter aanvulling op je televisie scherm is tegenwoordig veel meer dan een spelcomputer alleen. Zowel Playstation 4 als Xbox One en Wii U bieden naast spelplezier steeds meer andere diensten aan. Denk aan het streamen van films en muziek via Netflix, YouTube en Napster (alleen Wii). Vooral met PS en Xbox zijn een (beperkt) aantal apps te downloaden, vergelijkbaar met een Android systeem Alleen de Playstation 4 en de Xbox One dienen daarbij ook nog eens als volledig Blu-Ray speler.

Extra maandelijkse kosten?

Houd bij de aanschaf van je console rekening met extra maandelijkse kosten in verband met abonnementen. Alhoewel niet verplicht, kan een fervente online gamer met een Playstation 4 of Xbox One eigenlijk niet meer zonder een abonnement. Lidmaatschap op respectievelijk Playstation Plus en Xbox live zorgt voor vele extra’s, zoals maandelijks te downloaden spellen en previews. Bovendien bieden de platforms een online multiplayer netwerk.